Кадър: Bloomberg TV BulgariaСпоред нашата информация от 2012 г. до 2018

...
Кадър: Bloomberg TV BulgariaСпоред нашата информация от 2012 г. до 2018
Коментари Харесай

За шест години броят на издадените болнични у нас се е удвоил

Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

Според нашата информация от 2012 година до 2018 година броят на болничните листове се  е удвоил, в случай, че наетите лица са съвсем идентични като брой, сподели Добрин Иванов, изпълнителен шеф на Асоциацията на индустриалния капитал, в предавнето " В Развитие " по  Bloomberg TV Bulgaria.

" През 2012 година има издадени 1 353 000 болнични листа при 2 242 000, а през 2018 година са издадени 2 748 000, при 2 238 000 заети лица. "

Влошаването на здравния статус и застаряването на популацията евентуално са справедливи аргументи, само че една немалка част са болнични, които се издават на здрави хора, които употребяват опцията, дадена им от закона да хитруват и да си усилват почивните дни, да правят друга работа и т.н, уточни Иванов.

" Колегите на мнимия болен са хората, които поемат неговата работа и правят неговата активност, те са огромните ощетени. "

" Предложихме нормативна смяна – първите три дни от болничния да не се поемат от никого – нито от Национален осигурителен институт, нито от работодателя ", сподели още Иванов. Злоупотребата с болнични листа не е български феномен и в 14 от 27 страни от Европейски Съюз има интервал на изчакване от нула до три дни, а в някои страни е и по-дълъг интервалът на изчакване.

Според госта, финансовият претекст е една от аргументите човек да употребява болничен вместо неплатен отпуск. Затова и другия вид е да се понижи размера на компенсацията, в случай че не се вкара тридневния период за изчакване. Освен това, различен факт е, представен от Иванов е, че единствено в България и още в две страни тези компенсации не се таксуват с налози.

Правителството даде обещание да завиши контрола, само че това не стана и тази година имаме още веднъж растеж на болничните листи. Контролът не може да бъде повишен, тъй като е мъчно доказуемо кой болничен има съображение и кой няма, приключи той.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР